Försvaret klarar inte personalminskningen

Försvaret varnar redan nu för att de inte kommer att klara att göra sig om med alla de anställda som ingår i regeringens förslag till försvarsbantning. Man ska göra sig av med 5 000 personer, enligt förslaget, men redan nu tror man alltså inte att det kommer att gå.

Eftersom försvaret måste nyanställa yngre officerare för att klara återväxten, går det enligt arbetsmarknadens regler inte att säga upp äldre personal samtidigt. Det innebär att antalet officerare bara kan minskas på frivillig väg.

En ytterligare komplikation är att de äldre officerarna har fullmakt, det vill säga de är garanterade anställning och kan inte sägas upp.

Försvaret tänker enligt källor TT talat med bli hårdare som arbetsgivare än man varit tidigare, vilket kan vara ett sätt att pressa ut folk.

I samband med att så många förband läggs ned måste många officerare arbeta långt från sin tidigare hemort. Nu kommer hårdare regler att tillämpas på dem. De får pendlingsbidrag i sex månader, sedan måste den anställde flytta. Krav ställs på att officeren kommer till jobbet på morgonen som alla andra, hur han tar sig dit blir hädanefter hans eget problem. Det kan få en del att säga upp sig hellre än att lämna det hem där de rotat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista