Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare hjälpa hemlös med boende

Det har blivit svårare för socialtjänsten att hjälpa hemlösa att få någonstans att bo. En lagändring förra året gjorde att ett viktigt redskap för att förhindra hemlöshet togs bort, nämligen möjligheten att med tvång omhänderta en persons pension. Det drabbar dem som har det värst, säger Bengt Tellander, socialchef i Katrineholm.

- Det är ofta personer som tillhör rättspsykiatrin och som ofta har en våldsbakgrund. Personer som vill ha ett boende, men boendet går inte att åstadkomma för vi kan inte säkerhetsställa att hyran blir betald. Från 2003 får en myndighet inte omhänderta en pension för att få hyran betald och då hamnar de här människorna i en kronisk hemlöshet och en utsatthet som naturligtvis skapar många farliga situationer, inte bara på socialkontoren utan också ute i samhället, säger socialchefen Bengt Tellander.

När paragraf 12 i Försäkringskassans lagstiftning togs bort förra året så togs, enligt Bengt Tellander, också det viktigaste redskapet bort för att hjälpa hemlösa att få ett boende.

Han menar också att lagändringen i slutändan kan leda till farliga situationer, både för de här människorna och för andra medborgare i samhället. Det eftersom den desperation och frustration som det innebär att inte ha någonstans att bo kan ta sig uttryck i våldshandlingar.

Så möjligheten att omhänderta en persons pension behövs, även om det inte används så ofta, säger Bengt Tellander.

- Bara genom att bestämmelsen finns så behöver man många gånger inte tillämpa den. Då kan man säga till en person att ”om du inte går med på att det sker en automatisk överföring av pensionen till hyresvärden så kommer vi gå in och förvalta din pension som myndighet”. Då behövde man inte göra så mycket mer. Lagrådet tittat över landet och konstaterade att den här bestämmelsen användes mycket sällan så de tyckte att det inte fanns behov av den och då har man inte förstått hur man i praktiken använder sig av den här typen av lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".