Friår ett populärt alternativ

Intresset för att ta ett friår är stort bland sörmlänningarna. I fredags var det första dagen som det gick att ansöka om friår och sedan dess så har ansökningar strömmat in till länets arbetsförmedlingar. I Nyköping hade 20-talet intresseanmälningar kommit in redan innan första ansökningsdagen och i Eskilstuna har hittills 17 ansökningar kommit in.

Men störst är intresset för friår i Katrineholm. Där har, enligt arbetsförmedlaren Kenneth Gustafsson, 42 anmälningar kommit in sedan i fredags.

Katrineholm är en av de tolv kommuner i landet där friåret redan provats på försök, och uppenbarligen så har proven med friåret varit lyckade eftersom regeringen nu föreslagit att möjligheten till friår ska finnas över hela landet. Inga beslut är tagna ännu men om förlaget blir verklighet så kommer Sörmlands kommuner att få dela på 350 friårsplatser.

Friåret ger möjlighet för en anställd att ta ledigt med 85 procent av sin a-kasseersättning samtidigt som en arbetssökande kan bryta sin arbetslöshet och komma in på arbetsmarknaden.

Och enligt Kenneth Gustafsson på arbetsförmedlingen i Katrineholm så är intresset för friår stort bland just offentligt anställda. Av dom 42 anmälningar som kommit in i Katrineholm så är 37 från just offentligt anställda, främst inom barn- och äldreomsorg. Och konkurrensen om friårsplatserna lär bli hård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".