Hästar ska ge kriminella självkänsla

Ungdomar med kriminellt förflutet ska lära sig känna medkänsla genom att umgås med djur. Elever som vårdas enligt lagen om vård av unga på Lövsta skolhem i Vagnhärad får nu möjlighet att ta ridlektioner på Trosa ridskola. Det genom ett projekt som Riksidrottsförbundet givit pengar till. Meningen är att stärka elevernas självkänsla i en situation där deras tidigare beteende, som ofta har innefattat kriminalitet, inte har någon betydelse.

Karina har bestämt sig för att rida på en av stallets största hästar Hero. Hon kommer ut med sadel och träns, allt på en gång. Linda den andra tjejen från Lövsta skolhem som är på Trosa ridskola är lite mer avvaktande, hon nöjer sig med att borsta hästen lite.

Anledningen till att tjejerna från Lövsta är på ridskolan är de projektpengar trosa Ridsällskap och ridskola sökt och fått hos riksidrottsförbundet. Sammanlagt 216 000 kronor. Med dem kan man vika sex lektioner i veckan åt elever från Lövsta.

Anna Gunnarsson är behandlingsassistent på paragraf tolv hemmet där barn tas in under LVU lagen om vård av unga. Hon tycker att det känns viktigt att få igång det här projektet:

Projektpengarna räcker till det första året men både personalen på Lövsta och ridskolan hoppas att projektet så småningom ska bli permanent Anna Gunnarsson menar att det är viktigt att det blir kontinuitet i det här för elevernas skull.

(Karina och Linda heter egentligen någonting annat.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".