Peab-avtalet - en mångårig tvist

Eskilstuna kommun har länge hävdat och hävdar fortfarande - trots domen i Länsrätten och trots utslag i EG-kommissionen - att en offentlig upphandling av mångmiljonbyggnationerna inte behövdes. Avtalet var så konstruerat att det inte var nödvändigt har man hävdat.

Kommunen ingick år 2000 ett exploateringsavtal med Peab, som byggde tre nya idrottsanläggningar, en ny motorstadion, en friidrottsanläggning och en ny fotbollsplan med läktare vid Tunavallen. Investering 108 miljoner. Byggföretaget köpte också mark av kommunen för 60 miljoner och bolaget ska på marken bygga över tusen nya lägenheter när marknaden tillåter. 

Men det gjordes ingen offentlig upphandling, det vill säga andra företag fick inte lämna anbud. Kommunen menade att det inte behövdes. Nämnden för offentlig upphandling och den politiska oppositionen menade att andra byggbolag borde ha fått lämna anbud.

EG-kommissionen hävdar att det stred mot reglerna och under lång tid hotade en stämning vid EG-domstolen, men eftersom kommunen omförhandlade exploateringsavtalet med Peab valde kommissionen att inte stämma staten, som i sådana här fall är ansvarig för vad kommunena gör.

Omförhandlingarna innebar att kommunen gick med på att göra offentliga upphandlingar när Peab väljer att bygga bostäder på den mark man köpt av kommunen och då vatten, avlopp och gator ska byggas i anslutning på kommunens mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".