Peabavtalet: "Kommunen har inte gjort fel"

Eskilstuna kommun anser fortfarande att inget fel gjordes när kommunen tecknade exploateringsavtalet med byggföretaget Peab för fyra år sedan. Detta trots att både EG-kommissionen och nu senast Länsrätten sagt att kommunen skulle ha låtit andra byggbolag än Peab lämna anbud på bygget av tre idrottsarenor och köp av mark.

– Jag har ingen anledning att krypa till korset och säga att vi gjort fel eftersom jag anser att vi gjort rätt. Sen får juridiken hålla på med sitt och fälla sina domar, säger kommunalrådet Tommy Hamberg, vänsterpartiet.

När Eskilstuna kommun beslutade att ingå ett omfattande exploateringsavtal med byggföretaget Peab för bygget av tre idrottsarenor för över 100 miljoner kronor och köp av mark för 60 miljoner kronor, så överklagade en privatperson beslutet. Han ansåg att beslutet i kommunfullmäktige var felaktigt och hänvisade till kommunallagen och inte till lagen om offentlig upphandling. Kommunen menar att grunden för länsrättens dom är felaktig och att det bara var ett annat byggbolag som hade juridiska möjligheter att klaga efter fullmäktiges beslut, det vill säga stämma kommunen i tingsrätten och kräva skadestånd. Privatpersonen hade kunnat klaga till länsrätten innan politikerna fattat beslut i fullmäktige, menar kommunen.

EG-kommisionen har tidigare kommit fram till samma sak som länsrätten, att andra byggbolag borde ha fått lämna anbud på miljonbyggnationerna. Men kommunen tänker överklaga Länsrättens dom till Kammarrätten trots att kommissionen redan tolkat EG-rätten som gäller svensk lag.

– Vi har stått för en uppfattning som vi anser vilar på stark grund och svensk lagstiftning, säger Tommy Hamberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista