Rollspel ska ge kunskaper om hedersvåld

Polisen i Eskilstuna tar nu ett första steg mot att förbättra hjälpen till kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld. Nästa vecka kommer de att ha en heldags utbildning i problematiken kring den här typen av brott.

Som Sveriges Radio Sörmland tidigare berättat är Eskilstuna en av de städer i Sverige med flest hedersrelaterade brott.

Genom föreläsningar och rollspel från personer från fryshuset i Stockholm ska polisen lära sig mer om hedersrelaterade brott mot kvinnor. Speciellt är att det hela kommer att ske genom männens perspektiv. Tanken är att det ska bli lättare att motverka brotten genom att förstå varför de begås.

Hedersrelaterat våld skiljer sig på flera sätt mot annan form av våld mot kvinnor och det är oftast omöjligt för dessa kvinnor att göra en polisanmälan om inte samhället kan ordna med boende. Något som ofta är ett problem enligt Willy Bäckström på polisen i Eskilstuna. Men för att komma någonstans i arbetet mot hedersrelaterat våld krävs framförallt en attitydförändring hos männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista