Skräckscenario i Eskilstuna

En halv meter vatten på Fristadstorget. Det är vad som skulle kunna inträffa vid extrem nederbörd under en höst om det sen blir rejält kallt. Det menar Leif Linde, VA-chef i Eskilstuna och handläggare i Hjälmarens vattenförbund.  Vad som då händer är att Eskilstunaån fryser vid Faktoridammarna, med allvarliga konsekvenser, enligt Leif Linde.

- Ja, det skulle kunna inträffa. Att vattnet fryser plötsligt, om det är underkylt och man har en hög tappning och vattnet rör  på sig hastigt och det är väldigt kallt ute och det bromsas upp hastigt.

För Eskilstuna är en situation med en halvmeter vatten på Fristadstorget ett skräckscenario med stora och allvarliga konsekvenser för det civila samhället.

Enligt Leif Lindé har kommunledningen tagit detta på allvar och arbetar i ett projekt tillsammans med SMHI, lantmäteriet och ytterligare några kommuner bland annat med nya karteringar över hur en översvämmning skulle slå.

Efter översvämningarna i Värmland häromåret så har SMHI reviderat sina prognoser för hur ofta och hur stor nederbörd som väntas under längre perioder och enligt Leif Linde så borde samma revidering göras för Hjälmaren och Eskilstunaån.

- Vi har kontakt med SMHI och jag tror säkert att de tar sig en funderare på detta.

Eskilstuna kommun sitter också med i Mälardalens översvämmningsgrupp där landshövdingarna runt Mälaren i brev till regeringen krävt åtgärder för att kunna öka utflödet ur Mälaren i Stockholm och i Södertälje vid ett krisläge.

En komplikation är att enligt den vattendom som gäller för Hjälmaren så måste man tappa vatten via Hyndevad om nivån är över en viss nivå - å det oavsett vad som händer nedströms - i Stockholm eller om Faktoridammarna fryser och Eskilstuna hotas. Då är det bara drastiska åtgärder som återstår.

- Ja, det är att plocka fram dynamit för att spränga bort isen. Men man kanske blir tvingad att öppna upp i dammen på något sätt också.

Per Thyrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".