Avgångsvederlag upprör oppositionen

Den borgerliga oppositionen i Nyköping rasar nu över avtalet om förre kommundirektören Bo Hermanssons avgångsvederlag.

När Hermansson sparkades som kommundirektör fick han fortsatta jobba i kommunen under lång tid och hade då kvar sin kommundirektörslön. Sen får han dessutom en fallskärm på ytterligare två årslöner. Pengar som han får behålla även om han får ett nytt jobb.

Det är en samlad borgerlig opposition som reagerar mycket starkt när Sveriges Radio Sörmland berättar om avtalet som kommunledningen så sent som år 2000 slöt med förre kommundirektören Bo Hermansson.

Enligt avtalet så har Hermansson rätt till två och ett halvt års fortsatt anställning i kommunen efter det att han hösten 2002 petades som kommundirektör, med fortsatt kommundirektörslön på 55-tusen kronor i månaden. Därefter, den första april nästa år, får han ett avgångsvederlag på två årslöner, cirka 1,3 miljoner kronor. Pengarna får han behålla och avgångsvederlaget påverkas inte om han får ett nytt jobb.

Olämpligt säger folkpartiets gruppledare i Nyköping Göran Silfverling och Curt Eriksson gruppledare för kristdemokraterna håller med. Även moderaterna instämmer i kritiken. Ett exempel är Jan Carle, oppositionsråd, som är kritisk.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista