Långt kvar till jämställdhet

Det ser fortfaranade illa ut med jämställdheten när det gäller föräldraskapet i länet. Kvinnor tar ut mer än 85 procent av föräldraledigheten, medan sörmländska män tar ut i snitt 65 dagar av de 450 dagar som föräldrarna har att fördela sin ledighet på.
Pappor i Katrineholm, Flen och Vingåker tar idag ut 62 dagar och strängnäspapporna 69 dagar, enligt statistik från Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan. En vanlig förklaring är att män tjänar mer än kvinnor. I Sörmland är den skillnaden 30 procent. Men ändå är det är nästan dubbelt så vanligt att mamman stannar hemma med ett sjukt barn än att pappan gör det. På Försäkringskassan arbetar man aktivt bland annat genom individuell rådgivning för att få kvinnor att återvända till arbetslivet snabbare och få män att stanna hemma i större utsträckning. Barbro berg är verksamhetsutvecklar på Försäkringskassan i Sörmland menar att det framför allt är en fråga om barnens rätt till båda föräldrarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista