Katrineholm

Misstänkt mordhot vid rekrytering

1:32 min

När en ny förvaltningschef inom socialentjänsten i Katrineholm skulle anställas ledde det till mordhot. Någon har anonymt skickat sms till de som jobbar med att välja ut kandidater till jobbet och en del av sms:en har varit så hotfulla att det har polisanmälts.

En förundersökning har inletts, uppger förundersökningsledaren Sara Alsander vid Katrineholmspolisen.

– Det är fruktansvärt obehagligt. Man kan definitivt tolka det som att man vill skada någon allvarligt, säger Synnöve Gottberger-Norrman som är regionombud för Akademikerförbundet SSR.

Mellan den 5:e och 9:e december fick flera av de som är inblandade i rekryteringsprocessen av en ny förvaltningschef inom socialförvaltningen i Katrineholm ta emot anonyma sms av en person som försökte påverka rekryteringen.

– Jag uppfattar det som att de här sms:en eskalerade i allvarlighetsgraden. De blev grövre på olika sätt och det resulterade så smånigom i att två personer fick mer uttalade hot mot sig själv som person, säger Synnöve Gottberger-Norrman.

De grövsta sms:en skickades till socialförvaltningens chef och en socialsekreterare med fackligt ansvar. För att minska hotbilden valde man att koppla bort socialsekreteraren från rekryteringen som nu sköts centralt av ett ombud från Akademikerförbundet SSR. Under förra veckan valde man att gå vidare med händelsen.

– På fredagen hade vi ett möte där även polisen var med och då gjorde vi en bedömning om att vi skulle gå vidare och göra en anmälan, för då hade det kommit in ett sms kan tolkas som ett mordhot riktat mot flera personer, säger Mattias Jansson som är kommunchef i Katrineholm.

Tänker ni fortsätta med rekryteringsprocessen?

– Rekryteringsprocessen fortsätter enligt plan, vi ger inte vika för den här typen av beteende, avslutar Mattias Jansson.