Sörmland

Utökad föräldrapenning

1:42 min

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om förändringar inom familjepolitiken. Från och med årsskiftet ska föräldrar kunna få föräldrapenning samtidigt i 30 dagar under barnets första levnadsår.

– Att bli förälder är en stor omställning och det kan ta tid att hitta nya rutiner när man har ett nyfödd barn. Därför såg vi ett behov av fler dubbeldagar, säger Joakim Erdtman som är politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund.

Tidigare i år la regeringen fram en proposition om att de så kallade dubbeldagarna skulle utökas och nu har alltså riksdagen sagt ja till förslaget.

Det här innebär att föräldrar ska kunna ta ut föräldrapenningen samtidigt under 30 dagar och syftet är att föräldrarna ska kunna få mer tid med sitt barn tillsammans.

I väntrummet på Mälarsjukhusets mödravård sitter Therese Karlsson.

– Det låter jättebra. Mitt barn är beräknat till den 25 december, men jag kan ju hoppas att jag går över tiden så att jag och min sambo omfattas av de utökade dubbeldagarna, säger hon och skrattar.

Anna Elvenger, som är distriktssköterska på barnavårdcentralen på vårdcentralen city i Eskilstuna, välkomnar beslutet.

– När jag pratar med föräldrar så säger de flesta att de där tio dagarna går väldigt fort, att de går alldeles för fort. Så jag tror att många föräldrar vill ha mer tid ihop, säger hon.

Finns det något som är negativt med det utökade antalet dubbeldagar?

– Arbetsgivarna måste ju rätta sig efter det här, men en del föräldrar har fört fram att det nog kan bli svårt, speciellt på mindre företag. Om man har speciella arbetsuppgifter kan det ju vara känsligt att vara borta, säger distriktssköterska Anna Elvenger.

Men Joakim Erdtman tror inte att det kommer att bli något ramaskri hos arbetsgivarna.

--Jag tror att man kommer att ha förståelse. Redan i dag är det vanligt att föräldrar tar ut extra semesterdagar eller annan ledighet i samband med att ett barn föds.

Clara Lowden
clara.lowden@sverigesradio.se