Inga s-protester mot P10:s nedläggning

Ingen av de sörmländska socialdemokraterna i riksdagen kommer att rösta mot regeringens förslag till bantning av det svenska försvaret, även om det kan innebära att regementet P10 i Strängnäs läggs ned. Det framgår av en rundringning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

När regeringens lista över vilka regementen som kan läggas ned blev känd för en tid sen, och regementet P10 fanns med som ett av de nedläggningshotade regementena, kom det som väntat protester från många olika håll. 

En möjlighet att kanske rädda nedläggningshotade regementen, däribland alltså P10, vore att regionernas politiker gick samman för att försöka ändra eller rösta mot förslaget. Men nu står det klart att de sörmländska socialdemokraterna i riksdagen inte kommer att gå emot den socialdemokratiska regeringens förslag, även om det innebär att Strängnäs förlorar regementet P10. 

Reynoldh Furustrand tänker visserligen lägga ett eget förslag om att P10 tas bort från regeringens nedläggningslista, men han kommer ändå inte att rösta emot försvarsbantningen i stort.

Något som de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Sörmland däremot är oense om är om de ska kräva att Strängnäs får statliga ersättningsjobb eller inte. Laila Bjurling och Elisebeth Markström menar att Strängnäs inte behöver några statliga ersättningsjobb, och detsamma har regeringen sagt, men både Reynoldh Furustrand och Fredrik Olovsson menar att ersättningsjobb behövs i Strängnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".