Eskilstuna

Karriären kan vara över för årets skytt

0:46 min

Gevärsskytten Marie Enqvist från Eskilstuna har blivit utsedd till årets skytt av Svenska Skyttesportförbundet. Men en långvarig skada kan innebära slutet på karriären.

Marie Enqvist tog i år EM-guld på 50 meter liggande. Och hennes poäng, tillsammans med de andra svenskornas, räckte också till lag-EM-guld.

I september krönte hon sitt skytteår med att vinna Europacupfinalen i 300 meter liggande.

Marie började skjuta redan som femåring tack vare föräldrarnas skytteintresse, och har en lång karriär bakom sig. 2003 utsågs hon till Årets Sportskytt.

Men en långvarig skada i handleden en kan innebära slutet på karriren.

– Det har varit en skada som hållit på i många år. Det är den sjätte och sista operationen, vi får se hur det fortlöper. Det ser ganska bra ut just nu. Planen är att fortsätta att skjuta och det är en tävling i april.

Hur hade det känts om du var tvungen att sluta?

– Jag har förlikat mig med idén. Då slutar jag på topp och fortsätter som tränare.

Motiveringen:

"Marie lyckades med det otroliga, att försvara sitt EM-guld i 50 m liggande från 2009. Maries poäng tillsammans med de andra i laget (Maria Gustafsson och Linda Olofsson) räckte till att knipa hem EM-guldet även i lag. Marie tog även guld i Europacupfinalen med 596 poäng, där i 300 m liggande."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista