DO: Hotell diskriminerade romer

Personalen på hotell Statt i Eskilstuna har gjort sig skyldiga till etnisk diskriminering. De vägrade att släppa in en romsk familj till hotellets bastu- och badavdelning, med hänvisning till att hotellet haft problem med romer tidigare. Det är ett lagbrott, enligt DO, Ombudsmannen mot Etnisk diskriminering.

Det var i början av april i år som en romsk familj ville besöka bad- och bastuavdelningen på hotell Statt i Eskilstuna. Badpersonalen ville inte släppa in dem, och enligt anmälan till DO berodde det på att de var romer, och man tidigare hade haft problem med romer på hotellet.

När familjen då instisterade på att få komma in och basta, så fick de prata med hotellets chef. Men chefen ville ändå inte ändra badpersonalens beslut.

Den romska familjen polisanmälde då händelsen, och anmälde också saken till DO - ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

När DO i september i år träffade företrädare för hotell Statt, sa de att de tidigare haft flera olyckliga situationer med just romer, och att det kan ha påverkat badpersonalens beslut just då. Hotellchefen menade också att en romsk familj kräver extra omsorg, och ett exempel på extra omsorg skulle, enligt Do:s protokoll, vara att kvinnorna har stora kjolar som tar väldigt mycket plats.

Enligt Anders Wilhelmsson, jurist på DO, erkände hotellet också att en annan familj kanske hade släppts in. Mot bakgrund av det tycker DO att Statt i Eskilstuna brutit mot lagen om förbud mot etnisk diskriminering.

DO har nu begärt att hotellet ska försöka förlikas med den romska familjen, men lyckas man inte komma överens så kommer hotellet att dras inför domstol.

Enligt Anders Wilhelmsson på DO, har hotellet per definition erkänt diskriminering eftersom beslutet att inte släppa in den romska familjen grundade sig på påstått dåliga erfarenheter av romer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".