Mariefredsanstalten drabbad igen

Under torsdagen var det ännu ett upplopp på Mariefredsanstalten. Det började vid lunchtid och slogs ned strax före klockan tre på eftermiddagen. Ingen person skadades allvarligt, med de materiella skadorna blev troligen stora, enligt, kriminalvårdchefen Henrik Svärd.

Det var vid lunchtid som bråket på anstalten bröt ut. En vårdare blev överfallen vid matutlämningen, och en fånge, som satt på en avdelning för särskilt aggressiva fångar, kom över vårdarens nycklar. Fången släppte sen ut andra fångar som satt inlåsta. Sammanlagt sju fångar var sedan med under upploppet. De flesta i 20-årsåldern och dömda för våldsbrott av olika slag.

Vårdaren som överfölls fick ett slag i magen men skadades inte allvarligt, inga andra i personalen blev, enligt kriminalvårdschefen Henrik Svärd, hotade eller kom till skada.

Det här är tredje gången på kort tid som dramatiska händelser inträffar på just Mariefredsanstalten. I början av september utbröt ett upplopp på en sluten avdelning och 19 fångar slog sönder avdelningen och tog sig ut på anstaltens rastgård. Sen dröjde det bara till den 23:e september då två fångar, Tobias Jardeberg och Åke Martinsson, tog en vårdare som gisslan och rymde från anstalten.

Men varför det här drabbat just Mariefredsanstalten vet kriminalvårdchefen Henrik Svärd inte i dagsläget:

– Vi har gjort en del förändringar och det här kanske är en reaktion på det men det är svårt att säga. Sen är det många unga intagna som sitter här och vår erfarenhet säger att de har lite närmre till att ta till våld, säger Henrik Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".