Romer utsätts ofta för trakasserier

Nio av tio romer i Sverige anser att de lever i ett rasistiskt land. Det visar en enkätundersökning från Socialhögskolan i Stockholm.

Dessutom är det inte ovanligt att Romerna utsätts för trakasserier och förolämpningar. Och antalet anmälningar om diskriminering har ökat, men är fortfarande lågt, enligt DO, diskrimineringsombudsmannen.

Ett exempel på en anmälan är den som en romsk familj gjort mot Hotell Statt i Eskilstuna efter ett besök där i april. Som vi berättade i våra sändningar igår så har personalen på hotellet enligt DO gjort sig skyldiga till etnisk diskriminering. Anledningen är att de vägrade att släppa in romerna till hotellets bastu- och badavdelning, med hänvisning till att hotellet haft problem med romer tidigare.

DO har nu begärt att hotellet ska försöka förlikas med den romska familjen, men lyckas man inte komma överens så kommer hotellet att dras inför domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista