Rektor i Strängnäs avvisar RFSL-kritik

Skolorna borde oftare granska den litteratur som används i undervisningen. Det uppmanar Myndigheten för skolutveckling efter ekots genomgång av biologiböcker på landets högstadieskolor, bland annat en i Strängnäs, som visar att böcker där homosexuella beskrivs som pedofiler fortfarande finns kvar i vissa skolor.

Förra året kritiserade RFSL ungdom ett antal biologiböcker som förbundet tycker är diskriminerande och kränkande mot homo- och bisexuella elever. I böckerna tas homosexualitet upp i som en sexuell avvikelse i till exempel samma stycke som pedofiler och sadister. I en bok antyds felaktigt att homosexualitet är olagligt om man är under 15 år, något som inte står om heterosexuella. 

Ekots genomgång av biologiböckerna på 323 svenska högstadieskolor visar att drygt var femte skola fortfarande använder dom böcker som fick hårdast kritik från RFSL.

En av dom är Paulinska skolan i Strängnäs som använder Libers ”Biologoiboken” från 2001. 

Rektor Christina Ternström Frostegren säger att det är slentrian, lathet och omedvetenhet som är orsaker till att skolan har kvar boken. Men hon tycker också att RFSL: s svartlistning är överdriven och att det finns viktigare saker än homosexualitet att prata om på sex- och samlevnadsundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".