Reningsverket skapar heta känslor

I Oxelösund blåser det upp till strid kring den investering på 40 miljoner kronor som det kommunala bolaget Oxelöenergi vill göra på att bygga om kommunens reningsverk.

Moderaten Bo Jender, ledamot i Oxelöenergis styrelse är mycket tveksam till satsningen som han tycker är bristfälligt utredd.

Bo Jender protesterade genom att avstå från att delta när Oxelöenergis styrelse för en dryg månad sen beslutade satsa 40-miljoner kronor på att bygga om kommunens reningsverk. Jender som har en stor erfarenhet från olika styrelseuppdrag i näringslivet varnar för att kommunen satsar på en onödigt dyr teknik och det genom att inte utreda fler alternativ.

Processingenjören Peter Ridderstolpe är konsult i naturnära rening och en av dem som ligger bakom Oxelösunds våtmark. Han anser våtmarken med en enkel och inte särskilt dyr upprustning skulle klara den rening som krävs och han ser den planerade 40 miljoner kronors investering som helt onödig.  En starkt bidragande orsak till problemen med avloppsreningen i Oxelösund är enligt Peter Ridderstolpe läckage av gifter från industrin. Och eftersom ombyggnaden av reningsverket inte löser det så kvarstår risken att det nya 40-miljonerkronors reningsverket även i framtiden kommer att slås ut med jämna mellanrum:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista