Tidigare algblomning i Mälaren

De varma vintrarna under nittiotalet har gjort att algerna blommar tidigare än förr. Det är kombinationen av högre temperaturer och en tidigare islossning som gynnar algtillväxten i bland annat Mälaren.
Gesa Weyhenmeyer är forskare på institutionen för miljöanalys vid Statens lantbruksuniversitet. Hon säger att kiselalgerna får det ljus dom behöver och kan börja växa när isarna spricker. Samtidigt gynnas cyanoalger av den förhöjda temperaturen i vattnet. Institutionen för miljöanalys har mätt på ett halvdussin ställen runtom i Mälaren. Galten var en av de platser där algtillväxten var som värst. För att vattnet ska gå att dricka måste det renas och reningsprocessen är kostsam och orsakar allt större problem för vattenverket. Förutom att vattnet blir grönt, så luktar och smakar det också illa och kan dessutom bli giftigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".