"Fler alternativ för reningsverket borde tagits fram"

Bråket om 40-miljonerkronorsinvesteringen på reningsverket i Oxelösund fortsätter. Nu säger styrelseordföranden att det var synd att inte fler alternativ, till att komma till rätta med problemen med reningen, togs fram.

Något formellt beslut att storsatsa på en ombyggnad av reningsverket togs först när kommunchefen krävde ett tydligt beslut för att kommunen skulle kunna gå i borgen för investeringen.

Socialdemokraten Kurt Gustavsson, tillförordnad ordförande i Oxelöenergis styrelse, ser det inte som märkligt att det formella beslutet om 40-miljonersinvesteringen togs först när kommunchefen krävde ett entydigt beslut. Ombygganden av reningsverket har fått hård kritik av den moderate ledamoten i Oxelöenergis styrelse Bo Jender som anser att beslutsunderlaget var för tunnt eftersom billigare alternativ inte utretts.

Miljökonsulten Peter Ridderstolpe som var med och byggde Oxelösunds våtmark har sagt att det går att få samma resultat till en bråkdelen av kostnaden för ombyggnaden, genom att göra enkla underhållsarbeten på våtmarken. Men Kurt Gustavsson vill inte diskutera vad som ligger bakom att man istället väljer att satsa på en så dyr teknik.

– De tekniska aspekterna får Ulf Karlsson och Gunnar Karlsson förklara, men det har inte fungerat bra så därför har det bedömts att göra något åt reningsverket, säger Kurt Gustavsson.

Men Kurt Gustavsson tillstår nu att det är olyckligt att inte Oxelöenergis styrelse fått se fler alternativ utredda innan beslutet om 40-miljonersinvesteringen för reningsverket togs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".