Tord Pettersson, yrkesfiskare i Hummelvik utanför Nyköping håller med om att det finns problem. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
Sörmland

Oklart varför fisk minskar vid kusten

1:41 min

Fångstatistik från yrkesfiskare och rapporter från sportfiskare pekar på att både abborre och gädda minskat i vissa kustområden. Men om det är ett resultat av människans miljöpåverkan vet man inte.

– Det är inte lätt eftersom kustzonen är så komplex med massa vikar och  bukter och så vidare. Men vet man inte vad det beror på så kan man ju inte göra något åt det, säger Lennart Persson som är professor i akvatisk ekologi vid Umeå universitet.

Kunskapen kring fiskbestånden i kustområdena är sämre än för sjöar och öppna hav. Men många fiskarter i kustområdena och då framförallt rovfiskar är desamma som i sjöar. Därför menar Lennart Persson att man ska ta hjälp av forskningen av samspelet mellan fiskarter i sjöar för att lättare förstå vad som händer vid våra kuster.

– Till exempel vad gäller gädda och abborre, så vet man från sjöar att de har väldigt olika dynamik. Gäddan tycks vara mycket mer stabil medan abborren då fluktuerar mer. Och fluktuationerna med abborrar sker på väldigt lång tidsskala, cykler uppåt 14 år.

– Så ser man en minskning av abborren i kustområdet kan det faktiskt vara en naturig förändring som inte har att göra med miljöförändring eller överfiske. Men om man ser samma sak vad gäller gädda så pekar det mot att det skett en förändring i de här systemen eftersom de förväntas vara mer stabil över tiden, säger Lennart Persson.

Sara Samuelsson

Sara Samuelsson. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista