Kommunalt bolag struntade i lagen

Det kommunala bolaget Oxelöenergi i Oxelösund har regelbundet under flera års tid struntat i lagen om offentlig upphandling. Häromdagen erkände kommunbolagens VD Gunnar Karlsson att Oxelöenergi i något enstaka fall kan ha brutit mot upphandlingslagen, men vår granskning visar att det snarare varit regel än undtag.

-Det är klart att vi ska följa de regler som finns, säger kommunbolagen VD Gunnar Karlsson.

Varför har ni inte gjort det?

-Det kan jag inte kommentera, när det gäller enskilda fall. Det är väl plumpar i protokollet, säger Gunnar Karlsson.

Sveriges Radio Sörmland har tittat på sammanställningar över hur ett par av de kommunala bolagen i Oxelösund upphandlat konsulttjänster.

Under åren 2000 till och med 2003 så köpte Oxelöenergi konsulttjänster direkt från Sweco Viak, utan upphandling, för över en miljon kronor. Under samma tid köpte Oxelösunds fastighetsaktiebolag OFAB tjänster från Sweco Viak för närmare en och en halv miljon. Sammantaget har alltså kommunbolagen i Oxelösund, utan den konkurrensutsättning som lagen kräver, köpt konsulttjänster för 2,5 miljoner kronor från ett och samma konsultföretag.

Syftet med lagen om offentlig upphandling är att garantera att inget företag gynnas vid offentliga upphandlingar och att kommunen alltid får lägsta pris på jämförbara varor och tjänster. Och det har kommunbolagen i Oxelösund alltså åsidosatt. En stor del av konsulttjänsterna har dessutom köpts på löpande räkning, något som nämnden för offentlig upphandling varnar för, eftersom det blir svårare att ha kontroll över att kostnaderna inte skenar iväg.

Gunnar Karlsson kan idag inte säga hur stor andel av konsulttjänsterna som gått på löpande räkning, och vill helst inte kommentera det.

-Jag måste se på varje enskilt fall och varför man har gjort så här, säger Gunnar Karlsson 

-Vi kommer se över de upphandlingsrutiner som vi har, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".