Sörmland

Unga som riskerar tvångsgifte saknar hjälp

1:50 min

Sara Mohammed, ordförande för riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar med att hjälpa utsatta tjejer och killar, tycker att kommunerna i Sörmland inte gör tillräckligt för unga som riskerar att bli bortgifta.

Hon riktar stark kritik mot Katrineholms kommun och menar att det där inte finns en tydlig handlingsplan för just de här frågorna. 

Den handlingsplan som ändå finns är gammal och är inte uppdaterad.

 – Politikerna har inte tagit sitt ansvar. Vi har kritiserat att handlingsplaner inte används i den dagliga verksamheten, säger Sara Mohammed.

Åke Strandberg är socialchef i Katrineholm och säger att det finns en handlingsplan, men att den inte är reviderad för 2011och 2012.

Sara Mohammed är kritisk och säger att den borde vara uppdaterad kring tvångsgiftermål och hedersrelaterat våld.

Samtidigt som Katrineholm kommun får kritik finns det ungdomar i Eskilstuna, som just har startat en tjejgrupp, där unga utsatta tjejer kan vända sig för att samtala och få stöd.

Mahabab Ram är en av tjejerna bakom gruppen och hon tycker att man även i Eskilstuna borde bli bättre på att arbeta med frågan kring tvångsäktenskap.

– Varför kan man hjälpa barn som blir misshandlade hemma, men inte ett barn som riskerar att bli bortgift? Det är väl samma sak, vad är det för skillnad, de mår väl lika dåligt båda två, säger Mahabab Ram.

Sara Choghrich

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista