Byt vd - krav efter olaglig upphandling

Efter Sveriges Radio Sörmlands avslöjanden om det kommunala bolaget Oxelöenergi i Oxelösund kräver nu det moderata oppositionsrådet Torbritt Bökman att vd i kommunföretagen i kommunen, Gunnar Karlsson, måste bytas ut.

Efter olagliga upphandlingar och vad moderaterna anser vara undermåliga underlag för stora investeringar så har oppositionens förtroende för Gunnar Karlsson nått en bottennivå.

Moderaterna anser att underlaget för 40-miljoner kronorsombyggnaden av reningsverket är undermåligt eftersom alldeles för få alternativ utretts - risken finns anser partiet - att kommunen får betala ett överpris när nu vissa experter anser att ombyggnaden går att göra för bråkdelen av pengarna. Misstroendet grundar sig också på att kommunbolagen som vi berättade i morse under Gunnar Karlssons ledning under många år direktupphandlat konsulttjänster för flera miljoner av Sweco Viak - i direkt strid med upphandlingslagen.

Så sent som i somras upphandlades konsulttjänster från Sweco för över 6 miljoner kronor i samband med ombyggnaden - visserligen fanns ett ramavtal som upphandlats med anbudsförfarande i botten  - men eftersom det hela överskrider 1,8 miljoner så borde Oxelöenergi ha annonserat i hela EU inte bara i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".