Eskilstunanazist misstänks ha planerat attentat

Två män - 23 och 31 år gamla - häktades på fredagen i Västerås misstänkta för att ha förberett attentat mot ”viktiga samhällsfunktioner”. 31-åringen kommer från Eskilstuna och är känd från nazistkretsar.

Det började med vad som kan ha verkat som avancerade pojkstreck. Glaskrossning på bland annat skolor i Eskilstuna och i Västmanland tidigare i höst. Även om det handlade om skadegörelse för ovanligt stora värden - över en miljon kronor. Härvan började rullas upp i slutet av september. Då stoppade polisen en bil med fem personer i, när ett hundratal glasrutor krossats på en skola utanför Västerås.

Men när männen skulle omhäktas igår så hade fynd i samband med husrannsakning och uppgifter som framkommit under förhör lett till att brottsrubriceringen för de två huvudmisstänkta ändrats till förberedelse till allmän farlig ödeläggelse. Alltså någon form av attentat. Av utredningstekniska skäl kan polisen inte säga vilken typ av samhällsfunktioner det är som männen planerat attentat mot. Men man utgår från att motivet är nynazistiskt och att planerna varit att skapa kaos i samhället.

– Det är en cell vi har sprängt, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västmanland.

Utredningen sker nu i samarbete med Säpo. Brottet männen misstänks för kan ge upp till åtta års fängelse. Dessutom misstänks ytterligare två personer - en 23-årig man från Västerås och en 19-årig kvinna från Enköping - för samma brott. De är dock tills vidare försatta på fri fot. Enligt polisen har även dessa två nynazistiska kopplingar. Sammanlagt är åtta personer misstänkta. De övrig för grov skadegörelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".