Område vid Hävringe utpekat för vindkraft

Energimyndigheten pekade idag ut ett 66 kvadratkilometer stort område söder om Hävringe vid Sörmlandskusten som riksintresse för vindkraft. Enligt energimyndigheten så är detta en signal om att vindkraftssutbyggnad är väl lämpad i detta område. Men förslaget får skarp kritik från Naturskyddsföreningen.

-Då kommer vindsnurrorna mitt i fågelstrecken och fåglarna blir förvirrade och mister sin riktning, säger Ragnhild Boije, ordförande i avdelningen Södra Sörmland.

Att energimyndigheten nu sätter ned foten, och pekar ut 49 områden i 13 län som riksintressen för vindkraft, innebär första steget i en lång process mot utbyggnaden av vindkraft som alternativ energikälla. I Sörmland pekas ett stort havsområde i yttersta Bråviken ut  och beslutet grundar sig på ett förslag från Länsstyrelsen.

När förslaget var ute på remiss möttes det av en hel del kritik. Oxelösunds kommun ser området som sin enda outnyttjade naturmiljöresurs, och anser att det är olyckligt om området förklaras som riksintresse för energiproduktion. Sjöfartsverket och luftfartsverket påpekar att det blir svårare att genomföra räddningsaktioner i området om det byggs vindkraftverk där. Dessutom slår ett par ornitologiska föreningar och Naturskyddsföreningen fast att fågellivet inklusive flyttfågel allvarligt kan störas.

Naturskyddsföreningen ställer nu krav på att frågan utreds.

-Man måste undersöka det här ordentligt innan man beslutar att bygga nånting, säger Ragnhild Boije, ordförande i Naturskyddsföreningen i södra Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".