Missvisande motivering

När statliga Energimyndigheten för tre och ett halvt år sedan utlokaliserades till Eskilstuna motiverades det av arbetsmarknadsskäl, men utöver jobben vid själva myndigheten har det knappast blivit några sysselsättningeffekter alls i form av nya företag. Det säger Tomas Göransson som är näringslivssektererare i Eskilstuna.
Staffan Svensson är chef för Mälardalens energikontor i Eskilstuna och han ser kunskapsspridningen som det viktigaste resultatet av att Enerigmyndigheten utlokaliserats. Däremot känner han inte till att några större konsulter eller rentav tillverkande företag skulle ha etablerat i Eskilstuna som en följd. Inte heller konsultföretagen kan idag peka på några direkta effekter av att Energimyndighetens utlokalisering, bortsett från sporadiska kontakter. Scandiaconsult har omkring 20 anställda i Eskilstuna men inga jobb som de tillskriver Energimyndigheten. På Sycon med omkring 100 teknikkonsulter i Eskilstuna, säger koncernchefen Bernt Lindén att det är positivt att myndigheten finns i stan. Men att det knappast går att kvantifiera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".