Miljarder i sjön på onödig rening

Nu kommer svidande kritik mot hur arbetet mot övergödning i Sverige bedrivs. Ett aktuellt exempel i Sörmland är planerna på att bygga om reninsgverket i Oxelösund för 40 miljoner kronor - bland annat för att förbättra kvävereningen. Men Anders Stigebrant, professor i Oceanografi, anser att Sverige lägger flera miljarder i onödan på att rena kväveutsläpp från reningsverk. Han menar att kvävereningen är meningslös, och att det inte förbättrar miljön i Östersjön alls:

– Man har inte sett några som helst effekter i Östersjön av svensk kvävereduktion. Det såg ett tag på 90-talet ut som om fosforhalterna sjönk, men under de senaste åren har de återgått till de tidigare höga värdena, säger Anders Stigebrant.

Anders Stigebrant menar att kvävereningen inte har nån effekt, eftersom det är en så liten del av de totala utsläppen, ungefär 1,5 procnt uppskattar han. Han menar också att syrebrist i vattnet och bottendöd inte beror på hur mycket kväve som släpps ut, utan det styrs av annat.

Det är betydligt viktigare att satsa på att rena utsläppen från fosfor. Stigebrant menar också att kvävereningen kan göra så att det blir mer blågröna alger, och därmed sämre badvatten. Det beror på att blågröna alger gynnas eftersom dom kan binda det kväve som finns i luften. Å andra sidan finns det de forskare som menar att kväverening visst är effektivt och viktigt.

Forskaren Siv Johansson, som arbetar med övergödningsfrågor på Naturvårdsverket, är en av dem:

– Om man verkligen ska ha effekter av rening så måste man vara mer nyanserad. Det finns ställen där det är fosfor som dominerar och andra ställen där kväve dominerar, men man i alla fall säga att Östersjön har överskott av både fosfor och kväve, säger Siv Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".