YOU. Kristina Kato och Sara Hasselkvist. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
eskilstuna

Ny satsning på arbetslösa ungdomar

1:24 min

Nu ska arbetslösa ungdomar i Eskilstuna på ett nytt sätt få hjälp och stöd att få kontakt med arbetsgivare.

YOU som står för Yrkesorientering för unga är ett nystartat projekt i Eskilstuna där näringslivet samverkar med kommunen och arbetsförmedlingen.

Verksamheten startade idag i Eskilstuna. Representanter från de olika arbetsgivarna mötte inbjudna ungdomar i åldern 18-24 år. En av ungdomarna var Jimmy Pynnönen.

 – Det är många som bara vill vara hemma och få socialbidrag.

Men hur känner du då?

 – Man vill ju ha en fast inkomst och inte snylta på andra, säger han.

Kristina Kato och Sara Hasselkvist är två unga tjejer som har praktiserat på en bank i Eskilstuna i tre månader.

Idag var de på plats för att dela med sig av sina erfarenheter och berätta varför de tycker det är viktigt att ungdomar praktiserar och får en första kontakt med arbetslivet.

 – De ger ju ungdomarna en chans att visa hur arbetslivet funkar. Det är bättre att gå till en praktikplats än att ligga hemma och lata sig, tycker Kristina Kato.

Arbetsgivarna informerar om vilka jobb som finns, vad som krävs för att få dem och ger ungdomarna en individuell väg dit. Alla som antas får en mentor under utbildning, praktik, sommar- och examensjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista