Få förtroendevalda med invandrarbakgrund

I Vingåker och Gnesta är bara fyra procent av de förtroendevalda politikerna invandrare - vilket gör att de ligger i bottenskiktet bland Sveriges kommuner och sämst i Sörmland, det visar statistik från kommunförbundet.

– Naturligtvis vore det önskvärt att det skulle vara flera och att det skulle vara representativt, säger miljöpartisten Kristina Engdahl i Vingåker.

Eskilstuna har högst andel invandrare i politiken i länet med 16 procent - följt av Oxelösund med 14 procent. Vad som menas med invandrare i den här undersökningen är om man är född i utlandet. Tomas Ring sitter i styrelsen i S-föreningen i Vingåker och han tycker också att det är problematiskt att det är så få invandrare i Vingåkerspolitiken men han kan inte heller svara på varför det är så. Men det är viktigt att alla grupper i samhället är representerade säger han:

– Jag tror att det skapar en form av motsättningar om man inte får komma till tals som invandrare, därför tror jag att det är viktigt, säger Tomas Ring.

Men Mourat Selepli som kommer från Turkiet och driver en restaurang i Vingåker håller inte riktigt med. Det viktigast är hur man är som politiker och inte om man är invandrare eller inte säger han:

– Det viktigaste är att man är en bra politiker sen spelar det ingen roll var man kommer ifrån, säger Mourat Selepli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".