Fyra års fängelse för poliskommissarie

Den 35-årige poliskommissarien, som åtalades i somras för grovt narkotikabrott och flera fall av grovt vapenbrott, dömdes på torsdagen vid Eskilstuna tingsrätt. Han dömdes till fyra års fängelse för grovt vapenbrott, medhjälp till grovt narkotikabrott, grovt brott mot lagen om explostiva och brandfarliga varor och grovt tjänstefel.

Infiltratören, som åtalades för att ha fått uppdrag av kommissarien att nästla sig in i kriminella kretsar och avslöja olika grupperingar, dömdes till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Den fånge, som från Hällbyanstalten styrde omfattande narkotikahandel dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Sju andra personer dömdes till varierande straff, mellan ett och ett halvt år och sju års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Domen bygger i stort sett på de uppgifter som infiltratören lämnat om hans kontakter med poliskommissarien, omfattande telefonavlyssning och vittnesmål.

Tingsrätten anser att infiltratören har lämnat  trovärdiga uppgifter som får stöd av annan bevisning och att poliskommissarien är mindre trovärdig om de uppgifter han lämnat. Enligt tingsrätten har poliskommissarien vid polisförhör och vid rättegången anpassat till berättelse till vad som framkommit, samtidigt som infiltratören berättat på samma sätt.

Enligt tingsrätten har kommissarien, i strid mot gällande regler använt Eskilstunabon som infiltratör och de två ska gemensamt ha använt otillåten brottsprovokation för att få andra personer att begå brott. Syftet var att avslöja kriminella. 

Tingsrätten menar att kommissarien, utan tillstånd från sina chefer, använt en person som infiltratör och därmed missbrukat sin ställning som polis.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare sagt att kommissarien kommer att förlora jobbet om han döms för grövre brott. 

Tingsrätten går på åklagarens linje och anser att samtliga vapenbrott ”får anses ha ingått som ett led i en omfattande olaglig hantering av livsfarliga vapen samt medfört risk för okontrollerad spridning av vapen”.

Kommissarien och infiltratören har skyllt på varandra. Kommissarien menar att allt det som hans kumpan gjorde inte var godkänt av honom, medans infiltratören menar att allt var ett samarbete och att kommissarien hela tiden fått information om olika operationer i den undre värden och godkänt dem.

Tinsgrätten bedömer att poliskommissariens förklaringar till vapeninnehav är konstruktioner gjorda i efterhand. Dessutom skriver tinsgrätten att de vapen som beslagtogs i infiltratörens bostad är graverande för kommissarien. Kommissarien förnekar brott och har sagt att hans metoder varit godkända av högre polischefer, men de friades från misstankarna om tjänstefel tidigare i år.

I härvan har kommissarien beslagtagit och ”köpt loss” grova vapen från ”gatan”, som han själv uttryckt det i både polisförhör och vid den två månader långa rättegången och i vissa fall har han använt vapen som fällor för att avslöja kriminella, men han har inte dokumenterat beslagen, trots påpekanden från överordnade polischefer. Bland annat gör det att tingsrätten inte anser att kommissarien är trovärdig. 

Det finns ett exempel i polisutredningen som gäller en rånarliga i Eskilstuna. Infiltratören fick ”låna” ett israeliskt automatvapen av ligaledaren. Kommissarien tog det i beslag, dock inte formellt, men infiltratören fick tillbaka vapnet av kommissarien och lämnade tillbaka det till ligaledaren.

Tingsrätten friar dock kommissarien och infiltratören på vardera två åtalspunkter, ett fall av narkotikabrott och ett fall av grovt vapenbrott.

Härvan avslöjades i början av året då en holländsk knarkkurir och flera personer från Eskilstuna och Strängnäs greps av polisen. Polisens utredning, med bland annat omfattande telefonavlyssning, ledde så småningom fram till att poliskommissarien misstänktes vara inblandad. Han har enligt domen anlitat infiltratören för att nästla sig in i olika kriminella kretsar. Allt för att få information och avslöja ligorna.

Infiltrationen ledde till att en 40-årig fånge, som avtjänade ett straff för narkotikabrott på Hällbyanstalten, styrde omfattande narkotikasmuggling från fängelset. Infiltratören var fångens kontakt utanför fängelset. En holländare var hans kontakt i Holland varifrån narkotika smugglades in via knarkkurirer till Sverige. 

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista