Sörmland

"Det är inte acceptabelt"

1:48 min

Ledningen för färdtjänst- och sjukresetransportören Tuwa ger nu sin syn på den kraftiga ökningen av antalet klagomål sen bolaget vid årsskiftet tog över huvuddelen av resorna i Sörmland.

När P4 Sörmland berättar att klagomålen i januari i år var dubbelt så många som året innan, före Tuwa tog över, så är det en nyhet för företagets personalchef Johan Lindberg.

– Jag kan inte kommentera det här för jag har inte statistiken, men jag beklagar varenda synpunkt, säger han.

De rapporter som P4 Sörmland tagit del av visar sitt tydliga språk. Klagomålen är dubbelt så många som tidigare och flera incidenter skulle lika gärna kunnat ha slutat riktigt illa.

Personer som släppts av på fel ställe och irrat runt, barn och ungdomar med  funtionsnedsättningar som släppts långt från sin skola eller vid fel skola utan möjlighet att själva hitta rätt. Eller en autistiskt barn som fick vara med om vad barnets mamma kallar en mardrömsresa, och fått medicin bland annat livsviktigt insulin för sent.

– Så här får det inte gå till, det är ju en risk för livet. De här personerna med utvecklingsstörning och autism, de kan ju bli skadade så att de får svårt att åka med en taxi, sa Nils Åke Ramlöv, ordförande i föreningen för  barn unga och vuxna med utvecklingsstörning i Södra Sörmland tidigare i P4 Sörmland.

– Jag blir bestört, för det är inte acceptabelt att man missar kraven och behoven för de med funktionsnedsättning, säger Johan Lindberg.

Men landstinget Sörmland ser det här som inkörningsproblem och ger Tuwa tid att rätta till problemen.

– Jag har fortsatt förtroende för den transportören. Det är alldeles för tidigt att säga om den här transportören har förmåga att leva upp till avtalet eller inte. Jag utgår ifrån det, säger Eva Andrén som är ansvarig förvaltningschef på landstinget.