Sörmland

Svårt att hålla tiderna färdtjänstresorna

1:52 min

En hel del av de klagomål som riktats mot brister i färdtjänst- och sjukresor i Sörmland gäller även  resesamordnaren Samres, inte bara reseföretaget Tuwa. Bland annat är turerna planerade så att tiderna inte går att hålla.

– Det handlar om körtiderna.  Jag har precis mätt sträckan mellan Björkviks samhälle och Eriksbergs slott med min färddator och den sträckan är 16, 8 kilometer. Men chauffören hävdar att det tar 11 minuter att köra den sträckan. Då ska man snitta 87,3 kilometer i timmen och det går inte, berättar Alf Larsson från Björkvik.

P4 Sörmland har de senaste dagarna rapporterat om en fördubbling av antalet klagomål på färdtjänst och sjukresor i Sörmland sen transportören Tuwa vid årsskiftet tog över trafiken. Flera klagomål rör incidenter med barn- och ungdomar med funktionshinder som släppts långt ifrån sina skolor, incidenter som skulle kunnat sluta illa för de inblandade som inte själva kunnat ta vara på sig och hitta rätt.

Men ännu fler klagomål gäller förseningar, där det i en del fall lett fram till att kunden missat läkarbesök eller besök hos sjukgymnast och inte minst problem som dem Alf Larsson berättade om.

– När vi får signaler om att någonting inte fungerar så gör vi planeringsjusteringar och förändrar. Vi vill inte att någon kör över hastighetsgränserna till exempel, säger.Jani Körkkö är trafikchef på Samres.

Flera har vittnat om att Samres lägger resorna på ett sätt som gör att personer kanske missar exempelvis läkartider. Hur bra är det?

– Det är absolut inte bra om det är så. Självklart så ska vi ha så korrekt information som möjligt så att det inte uppstår sådana fall