Hemlösa djur belastar polisen

Ett trettiotal katter, en minigris och en grävling ställer nu till problem för polisen i Trosa och länsstyrelsen. Alla djuren blev hemlösa när ägaren, en stugägare utanför Vagnhärad, plötsligt avled i lördags.

Det var i lördags som det uppdagades att ägaren till huset hade dött. Efter att Trosa kommuns djurskyddsinspektörer kopplats in så har nu ärendet formellt gått över till polisen eftersom det handlar om omhändertagande av egendom.

Eftersom det kommer att krävas avlivningar så blir det med automatik en länsstyrelsefråga och enligt länsveterinär Per Jonsson så är det främst minigrisen som inte mår bra. En felaktig benställning gör att hon sannolikt måste avlivas. Ett annat problem som länsstyrelsen har att lösa är att den avlidna i sitt testamente ville att grävlingen skulle skänkas till en djurpark.

Men enligt polisen ska grävlingen köras till ett zoo i Skåne, ett så kallat handräckningsärende, och det tar tid från andra uppgifter som är viktigare säger vakthavande befäl.

Vi har tidigare berättat att många poliser i Sörmland, särskilt de som arbetar vid Länskommunikationscentralen, LKC, tycker att polisen lägger ned allt för mycket resurser på handräckningsärenden, som i det här fallet.

Antalet handräckningsärenden ökar och det påverkar polisens möjligheter att bekämpa brottslighet, har chefen för LKC, Göran Kessel, sagt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".