Friade för mord kräver ersättning

De två 31-åringarna, som först dömdes till fängelse för mordet i kalkbrottet i Barva utanför Eskilstuna, men sedan friades av hovrätten kommer att begära ersättning för att de satt frihetsberövade i ett år.

Advokaterna till de två nu 31-åriga männen, som först fälldes i tingsrätten och sen friades i hovrätten, för mordet på Andreas Bengtsson 1994, kommer att kräva ersättning för att männen suttit frihetsberövade i nästan ett år.

De båda greps i oktober förra året efter att en 28-årig man sa att han varit med om mordet och pekade ut 31-åringarna. De dömdes till fyra respektive tio år och livstids fängelse i tingsrätten, men släpptes fria strax innan hovrätten kom med den friande domen i början av september i år.

Advokat Dick Levinsson, som företräder en av de båda männen, säger att 31-åringen vill ha ersättning för lidandet att ha suttit frihetsberövad så länge, och också ersättning för förluster när han inte kunnat arbeta. Men hur stora summor det kan bli har de inte räknat fram ännu.

Levinsson säger också att man ska följa upp och hur det går för andra som dömts för mord och sen friats. Det har enligt honom skett vid fyra tillfällen i Sverige i år.

Tre faktorer får stor betydelse för hur mycket ersättning man kan begära, hur länge man suttit frihetsberövad, vilket brott man begått och hur mycket press/uppmärksamhet man fått, alltså hur ”utpekad” man blivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista