Inga nya tåg i trafik som SJ lovat

De skulle ha börjat rulla på Svealandsbanan nu, SJ:s nya dubbeldäckare, de så kallade X40-tågen. I alla fall var det vad SJ lovade i augusti, men det gör de inte och idag är beskedet ett annat:

– Vi skulle gärna tala om vilken dag de tas i trafik men alla tester är inte klara ännu så vi vet helt enkelt inte. Målsättningen var att alla tester skulle vara klara i oktober men verkligheten har visat sig vara en annan och vi vill ha ett fullständigt genomtestat tåg innan vi tar det i trafik, säger Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ.

SJ säger alltså att man vill ha ett fullständig genomtestat tåg. Men rimligen ville man även ha det redan i augusti - när man lovade start i oktober. Inte heller hos tågtillverkaren Alstom vill man säga vad det är som gör fortsatta tester nödvändiga.

Men enligt vad Sveriges Radio Sörmland erfar är det bland annat vissa bullerproblem som ligger bakom förseningen.

Om det blir i år eller nästa år som de första av de 43 dubbeldäckartåg, med sittplats åt alla passagerare, kommer ut på spåret är alltså oklart. Vis av skadan med tidigare löften vill SJ nu inte lova någonting: Det enda Sven-Ingvar Håkansson kan säga idag är:

– Vi återkommer när vi verkligen vet men vår förhoppning är att de ska komma igång inom en snar framtid, säger Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".