Nya regler för djurtillstånd

Det är dags att söka tillstånd för hästar, hundar, katter eller andra sällskapsdjur. Från och med den 1 januari måste man ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd om man har mer än tio hästar, katter eller hundar eller mer än fyra inackorderingar.

Jenny Herbertsson, miljö- och djurskyddsinspektör i Katrineholm, tror att det till en början kommer att bli mer att göra:

– Man kollar anläggningarna innan man ger tillstånd så det kommer innebära mer arbete, men framöver kommer det nog att bli mindre arbete eftersom när det nu krävs tillstånd kommer troligen fler ha godkända mått, säger Jenny Herbertsson.

Vi har berättat att länsstyrelsen och polisen får ta hand om 30 katter, en grävling och en minigris i ett dödsbo utanför vagnhärad och i med de här nya bestämmelserna , där man ska söka tillstånd om man har mer än tio katter så tror Jenny Herbertsson att djurhållningen när det gäller katter kan bli bättre:

– Dels är det för att öka statusen på katter och dels för att det varit stora problem med kattkolonier, säger Jenny Herbertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".