Studsvik varnas för utsläpp

Studsvik får troligen en varning från strålskyddsmyndigheten, SSI, efter läckaget av radioaktivt irridium i september. Studsvik inte bara lät bli att informera allmänheten om det inträffade. Bolaget struntade också i att informera SSI om utsläppet. Istället fick SSI sin information från försvarets mätningar av radioaktivitet över Stockholm.

Gunilla Hellström, avdelninsgchef på SSI, är kritisk till att Studsvik inte självmant rapporterade.

- Det är faktiskt väldigt förvånande. Det hade då gått två veckor sedan de haft ett missöde i sitt laboratorium. Det borde de ha ringt oss om. De underskattade allvaret. De förstod inte att det läckt ut så mycket att det kunde mätas i Stockholm.

Försvarets mätningar över Stockholm satte alltså SSI på spåret kring utsläppet av irridium 192 den 20 september. När SSI sedan spårat utsläppen till Studsvik så hade det gått två veckor utan att Studsvik gett sig till känna.

- De har ju åtgärdat det hela korrekt. Jag kan inte säga att det handlar om okunnighet. De förstod inte bara att det var så mycket aktivitet.

En gång tidigare vid en transport av irridium struntade Studsvik att informera SSI om en incident, vilket då ledde till en polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".