Landstinget vill inte betala för synskadades läsning

De synskadades riksförbund, SRF, i Sörmland kräver att landstinget betalar för ny teknik så att synskadade ska kunna läsa nya böcker även nästa år.

SRF vill att en ny digital talboksspelare, en CD-spelare, som kommer att ersätta en kasettbandsspelare, ska vara ett lika självklart hjälpmedel som den vita käppen. Den Speciella CD-spelaren ska börja användas fullt ut i Sverige nästa år och samtidigt slutar man göra böcker på kassett.

Men landstinget vill inte betala CD-spelaren som andra landsting gör. Och nu ser det ut som de synskadade själva kommer att få betala 3500 kronor som CD-spelaren kostar.

-Det här är ytterligare ett sätt att beskära vår vardag, och med det här inskränks också möjligheterna att ta del av litteratur, säger Peter Linnstrand från Synskadades Riksförbund i Sörmland.

-Vi vill att den sätts upp på hjälpmedelsförteckningen, att syncentralen kan förskriva den, och att den betraktas som ett fritt tekniskt hjälpmedel på samma sätt som en vit käpp, säger Peter Linnstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".