Lång kö till särskilt boende

Länets kommuner hanterar köerna till särskilda boenden för äldre olika vilket drabbar både de dementa och deras anhöriga. De får många gånger vänta för länge på ett boende.

Enligt Justitiemannen, JO, ska de gamla ha en plats i särskilt boende inom tre månader. Enligt länsstyrelsens äldreskyddsombud behandlar kommunerna de gamla olika.

I Vingåker ger man avslag till många som har rätt att stå i kö om man ser att personen inte har möjlighet att få en plats inom tre månader. Då kan personen överklaga till länsrätten som då i en dom fastställer att personen har rätt till en plats på ett särskilt boende.

I Katrineholm är det annorlunda. Där ger kommunen inga avslag och då hamnar alla i en kö utan möjlighet att påverka. Ett sådant beslut kan inte överklagas till Länsrätten, som i sin tur kan ge ett domslut som tvingar kommunen att ordna ett boende Den som stått längst i kö i Katrineholm har stått sedan i maj. 

Länsstyrelsen har tidigare riktat kritik mot kommunerna för att de inte ger gamla en plats i ett särskilt boende. Länsstyrlsen har också kritiserat kommuner för att de fattar beslut om att en äldre person har rätt till ett boende, men sedan inte verkställer beslutet. Ett stort problem är att det är brist på boenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".