Länsstyrelsen kritisk till demensboendeköer

Turerna kring köerna för de demenssjuka i Katrineholm fortsätter. Nu riktar länstyrelsen i Sörmland kritik mot Katrineholms kommun som låter flera demenssjuka vänta upp till ett halvår på särskilt boende för dementa.

– När man kommer så långt att man tar kontakt för att ens anhörig ska flytta in på ett särskilt boende, då är man ofta rätt dålig och att då vänta ett halvår är en katastrof, säger Birgitta Lundström, äldreskyddsombud på länstyrelsen.

Länsstyrelsen anser att man ska ge ett avslag om inte behovet kan tillgodoses inom tre månader för då har man rätt att överklaga beslutet och då är det domstolen som uttalar sig om kommunen ska verkställa beslutet.

Enligt domar som finns så är den skäliga tiden att vänta på demensboende tre månader. Men som Sveriges Radio Sörmland tidigare berättat så ger Katrineholms kommun inte avslag efter tre månader och det gör att flera demenssjuka har stått i kö betydligt längre och det utan att kunna påverka sin situation genom att överklaga.

Men Katrineholms kommun är inte ensamma om att låta dementa vänta i boeendeköer. I Eskilstuna kommun är kösituationen ännu värre. Där väntade vid årsskiftet 61 personer på beslut om boende, enligt länsstyrelsen.

Birgitta Lundström menar att Katrineholms kommun och Eskilstuna kommun lägger över ansvaret på de ansvariga iställer för att ta ansvar och planera sina resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".