Stenkross upprör tomtägare

Nyköpings kommun vägrar ge oroliga tomtägare i Stenbro utanför Nyköping förhandsbesked om kommunen kan ta på sig skadeståndskrav. Frågan väcktes vid ett möte där kommunen lovade återköpa tomterna och utreda de skadestånd för kontraktsbrott som tomtägarna riskerar att få betala till husfabrikanterna. Flera tomtägare har protesterat mot kommunens planer på en bergtäkt i närheten.

– Vi har ju tänkt på hus och tomt länge men nu måste man tänka på en stenkross också. Det känns inte alls bra, det är tillräckligt med att ha ett husbygge att tänka på, säger tomtägaren Richard Andersson.

Richard Andersson som jobbar natt och sover dagtid säger att den information han fick från kommunens tomtköansvariga var att bergtäkten inte skulle märkas vid den tomt han var intresserad av att köpa, men sedan var han uppe och tittade på kommunens kartor och blev varse en helt annan verklighet.

– Det var hela berget som skulle bort och det är precis granne med oss, säger Richard Andersson.

Kommunen lovade vid ett möte att köpa tillbaka fastigheten av de tomtägare som kände sig lurade och frågan om vem som skulle stå för eventuella skadestånd för de tomtägare som redan tecknat kontrakt på hus skulle komunen snabbutreda.

Men enligt kommunens tomtköansvarige så har ingen utredning gjorts och inga förhandsbesked kommer att ges till tomtägarna om kommunen kommer att betala skadestånden som beräknas till cirka 100 000 kronor per tomt.

Richard Andersson är nu mycket upprörd över att kommunen vägrar ge besked och han får stöd av Daniel Briheim, en annan nybliven tomtägare:

– För att kunna ta ett beslut så måste man veta innan om man får ersättning eller inte, det är ganska stora pengar man går miste om, om det är så att vi inte får någon ersättning. säger Danier Briheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".