Skatten höjs i Oxelösund

Skatten höjs med 20 öre i Oxelösund nästa år. Det har socialdemokraterna och vänsterpartiet enats om. Vänsterpartiet ville ha en skattehöjning med 50 öre, men fick backa till förmån för socialdemokraternas förslag på 20 öre.

Enligt tjänstemännens förslag till budget 2005 finns ingen anledning att höja skatten, kommunens budget går ihop ändå, men majoritetspartierna ville annorlunda.

Sören Karlsson (s), ledamot i kommunens budgetberedning, säger att motivet till att höäja skatten beror på kostnadsutvecklingen inom äldreomsorgen och stora omställningskostnaderna i grund- och gymnasieskolan.

En skattehöjning med 20 öre innebär en kostnadsökning på 40 kronor per månad för den som har en lön på 20 000 kronor i månaden.

Torbritt Bökman, moderat oppositionsråd är mycket kritisk mot förslaget.

- Det tycker jag att vi ska försöka klara oss utan. Vi har ju haft en budgetberedning och jobabt fram ett förslag till budget och där har vi ju sett att vi skulle ha oförändrad skatt. Sedan får jag veta det i radiosändningarna att man har haft en presskonferens om detta och det är mycket märkligt innan man tagit upp frågan i kommunsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".