sörmland

Salut och flaggor välkomnade prinsessan

1:29 min

Nedkomsten av den nya kronprinsessan tidig i morse firas i Sörmland med flaggor på bland annat landshövdingens residens i Nyköping och på flera kommunhus.

Salut har skjutits på Skeppsholmen i Stockholm idag – två gånger 21 skott för säkerhets skull för den nyfödda tronarvingen - Kronprinsessan Viktorias och prins Daniels dotter.

Normal Kunglig salut är 21 skott, men det dubblas inför något, som betraktas som extraordinärt och dit hör uppenbarligen en kunglig födsel.

Prinsessan – 51 centimeter lång och 3 280 gram tung och väldigt söt, enligt prins Daniel - föddes vid fyratiden i morse på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och allt har enligt prins Daniel gått bra.

Riksdagens talman, Per Westerberg från Sörmland, är ett av vittnena som kommer att delta under den traditionella vittnesbekräftelsen imorgon, som ska hållas ute på Haga slott, enligt hovet.

Imorgon kommer kungen också att meddela vad flickan ska heta.

Bland sörmlänningarna var det idag många som ville gratulera de nyblivna föräldrarna, även om tankarna om monarki eller inte går isär.

Flaggas för prinsessan

Länsstyrelsen vid Storta torget i Nyköping flaggar. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Med anledning av att att kronprinsessan Victoria och prins Daniel fått en dotter i morse så är flaggan i topp på många byggnader idag, bland annat på landshövdingens residens i Nyköping

#text=4980316#

Daniel: Hon ska heta Julia Elvira

Daniel Paulin med dottern Julia Elvira. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Samma morgon som Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria blev föräldrar så fick Daniel Paulin och Sandra De Woul en liten dotter på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

P4 Sörmland om prinsessfödseln

Ingela Martinsgård

ingela.martinsgard@sverigesradio.se

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista