Forskarlarm om kräftdöd

Nu larmar forskare om att den inplanterade signalkräftan har drabbats av stark tillbakagång i många sjöar i landet, bland annat i Mälaren och Båven. Enligt forskarna är det precis som hos den inhemska flodkräftan kräftpesten som ligger bakom tillbakagången.

Lennart Edsman är Sveriges kanske främste forskare på kräftor och han säger att rapporterna han får in är entydiga och undantagen mycket få. Tidigare trodde man att signalkräftan till skillnad mot den alltmer sällsynta flodkräftan är immun mot kräftpesten vars smittämne den bär på permanent, men nu menar forskarna att även signalkräftan drabbas. En annan myt om signalkräftan är att den växer mycket snabbare än den inhemska flodkräftan. En myt som man numera vet att det inte finns täckning för. Idag är det förbjudet att plantera ut signalkräftor i nya vatten och Lennart Edsman varnar för illegal utsättning. Mälaren där det under de senaste åren satts ut över 300.000  vuxna eller halvvuxna kräftor är ett av många möjliga avskräckande exempel, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".