Greenpeaceaktion mot Keab

Greenpeace vill inte att Katrineholms Energibolag, Keab ska bygga en sopförbränningsanläggning i Katrineholm. Enligt Greenpeace är det ett tjugotal kommuner som överväger att bygga förbränningsanläggningar, vilket skulle fördubbla mängden sopor som eldas upp inom fyra år.
- Sopförbränning skapar och sprider miljögifter och kan skada vår hälsa. Alternativet är kompostering, åervinning och förebyggande arbete för att minska avfallsmängderna, säger Emma Öberg, ledare för Greenpeace kampanj mot miljögifter. Tom Istgren, vd för KEAB, som har sökt tillstånd att få bygga en sopförbränningsanläggning, säger att det behövs en förbränningsanläggning som ger energi eftersom KEAB inte har råd att köpa så mycket biobränsle de behöver, Dessutom tycker han att det är ett bra alternativ för att ta hand om hushållsoporna. - Vi försöker se en kombination av miljönytta, säger Tom Istgren. Greenpeace och miljöpartiet hade bjudit in KEAB till debatt på onsdagskvällen om sopförbränning i Katrineholm och det hade lockat ett 40-tal intresserade katrineholmare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".