Sörmland

Kritik mot att åter tillåta giftiga färger

1:46 min

Kemikalieinspektionen får nu kritik från ledande miljöforskare för att man på nytt godkänner kopparbaserade bottenfärger för fritidsbåtar i Östersjön. Färgerna har varit förbjudna på Ostkusten i drygt 10 år, men från och med i år är de tillåtna igen.

– Jag tycker att det är lite olyckligt, för de kopparfärger som fanns runt milleniumskiftet fick inte fortsatt godkännande. Efter det så har det kommit fram en hel del alternativa metoder och de har blivit mer vanliga runt om i landet. Därför tycker jag att det är väldigt olyckligt att man igen tillåter kopparläckande färger, säger docent Britta Eklund på IMT, Institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet.

Britta Eklund ligger bakom flera studier av giftiga bottenfärger och hon ser Kemikalieinspektionens godkännande av en handfull kopparbaserade färger för användning på ostkusten som ett bakslag för miljön.

Under de drygt 10 år som kopparfärger varit förbjudna på Ostkusten har det börjat växa fram alternativa sätt att få bukt med beväxningen på båtbottnarna. Till exempel spolplattor med högtryckstvättar, där giftet från färgerna kan tas om hand. Andra alternativ är flytande borsttvättar och ställningar som lyfter upp båtarna ovan vattenytan.

Kemikalieinspektionens beslut att klassa zinkbaserade färger som bekämpningsmedel och därmed stoppa dem, välkomnar Britta Eklund. Studier på ITM har visat att de påverkar det biologiska livet i Östersjön precis som koppar.

Men att istället godkänna kopparbaserade giftfärger kommer att leda till att det blir svårare för de giftfria alternativen, menar Britta Eklund.

Per Thyrén

per.thyren@sr.se

016-16 16 45

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista