Skräp med skrotkampanj

De sörmländska kommunerna var inte särskilt framgångsrika i förra årets skrotbilskampanj. Bara Gnesta lyckades skrota tillräckligt med bilar och alla andra kommuner som redovisat kampanjresultat har nu tvingats betala tillbaka pengar som de fått i förskott.

I Gnesta gick det alltså bättre och där överträffade kommunen planerna med 30 procent fler skrotade bilar. Följden blir att kommunen får ett litet tillskott i den kommunala kassan för att man skrotat 79 fler bilar än man räknade med. I alla andra Sörmlandskommuner är det tvärtom - kommunerna har fått in betydligt färre bilar än beräknat och tvingas nu betala tillbaka.

För att nämna några exempel så fick Eskilstuna och Katrineholm bara in cirka hälften så många bilar som beräknat, Trosa bara en tredjedel och Vingåker och Oxelösund som lyckats sämst bara en femtedel så många bilar som dom räknande med. En anledning till Gnestas lyckade resultat kan vara att kommunen satsade extra på annonsering inför kampanjen och att man tycket att den var viktig. Kampanjen avslutades våren 2003, men Strängnäs har ännu inte slutredovisat hur många bilar som skrotats.