Eskilstuna

Kritik mot ny arena

Konsertarrangören Peter Maier från Eskilstuna är kritisk till utformningen av den nya multiarenan som ska byggas för både musik, idrott och mässor.

Peter Maier befarar att det kommer att bli svårt att få lönsamhet vid konsertarrangemang.

– Det skrämmer mig både som konsertarrangör, medborgare och skattebetalare i Eskilstuna hur man lägger upp saker och ting.

Peter Maier, delägare i HPM Entertainment, har lång erfarenhet av att arrangera konserter. Han tror att konkurrensen från de många arrangemang som sker i Mälardalen och Stockholm kommer att göra det svårt att få hit artister som fyller arenan.

Konsekvensen kan bli att arrangörer väljer andra, mindre lokaler istället - i någon annan stad, menar han. Enligt kommunens slutrapport om arenabygget står det att det ska arrangeras konserter för mellan 1200 och uppemot 5000 personer och åtta musikevenemang per år.

– En sådan här arena kanske man kan fylla ett par gånger om året, resten av tiden kommer den att stå tom. Det kommer att sluta som med alla andra arenabyggern - med förlust, säger Peter Maier.

I den riskanalys som har gjorts om arenabygget nämns bland annat risken att det kan bli en överdimensionerad arena och att det kan bli en konflikt mellan olika intressen.

Kommunen har i ett tidigt skede utrett vilka grundläggande förutsättningar för musikevememang och kommer fortsätta att lyssna på nöjesbranschen senare när detaljerna kring arenan ska diskuteras, säger kommundirektören Pär Eriksson.

Men konsertarrangören Peter Maier menar att de flesta konserter i Sverige drar mellan 200 och 400 personer och det kommer att bli svårt att få lönsamhet i arenan när det gäller konsertarrangemang. Konserter med exempelvis Kent och Lars Winnerbäck är undantag för den här typen av arena. Det samma gäller Melodifestivalen som på en ort kanske arrangeras "en gång i världshistorien", som Maier uttrycker det.

– Dessutom är vi en timmes bilväg från Stockholm. Jag åker hellre dit och arrangerar min konsert, eftersom lokalhyrorna där är lägre. Hyran för Debaser Medis på Medborgarplatsen är lägre än exempelvis Lokomotivet i Eskilstuna. Jag gör min konsert i alla fall, Eskilstuna är de enda som förlorar på det är Eskilstuna, säger Peter Maier.